Bli med inn i det nye huset til Vigdis på Ferkingstad

28. mai. 2018 | Boligreportasjer, Tidligere prosjekt

KARMØY / FERKINGSTAD: Mange velger å flytte fra hus til en lettstelt leilighet når de er godt voksne og barna har flyttet ut. Ikke Vigdis Kvilhaug. Hun bygget ny enebolig i stedet.

(Husk å se video og bildeserien nederst i artikkelen)

Den flotte boligen på Ferkingstad på vestsiden av Karmøy sto ferdig høsten 2015, og er blitt akkurat sånn som Vigdis hadde sett for seg.

– Tidligere bodde jeg et par kilometer unna, men så ble jeg skilt og bodde i leilighet i Bergen en periode, forteller Vigdis som arbeider som sykepleier i Nordsjøen og dermed er mye bortreist på jobb. Etter en tid i Bergen bestemte hun seg for å flytte tilbake til Karmøy for å bo i nærheten av de tre barna og seks barnebarna.

– Jeg vurderte leilighet, men det passer ikke helt for meg. Jeg har alltid vært vant til å bo fritt og godt, og jeg ville heller ha noe som bare var mitt. Bor man i leilighet må man jo ta hensyn til alle andres ønsker også og tilpasse seg flertallet. Her kan jeg bestemme selv.

Les også: Svein og Wenche flyttet i en flett ny leilighet på Åkra – og slapp alt vedlikeholdsstyret.

FAKTABOKS:

Kunde: Vigdis Kvilhaug
Lokasjon: Ferkingstad, Karmøy
Størrelse: 167m² BRA
Oppstart: Desember 2014
Ferdigstilt: November 2015

Se flere bilder av boligen her.

Skal vi ta en prat?

Tormod Ytreland

Tormod Ytreland
Daglig leder / Byggmester

 +47 982 69 760‬
 tormod@hjr.no

– Jeg vurderte leilighet, men det passer ikke helt for meg. Jeg har alltid vært vant til å bo fritt og godt, og jeg ville heller ha noe som bare var mitt. Bor man i leilighet må man jo ta hensyn til alle andres ønsker også og tilpasse seg flertallet. Her kan jeg bestemme selv.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

REPORTASJE: Bli med Tormod inn til Vigdis og se hvor utrolig fint hun har fått det.

Tegnet huset selv

Da det dukket opp en aktuell tomt i Ferkingstad, slo hun til. Og hun visste nøyaktig hva hun ville ha, nemlig et hus i sørlandsstil, uten kjeller og med praktiske løsninger.

Hun troppet opp hos Hans J. Rasmussen AS med ferdige hustegninger som den eldste sønnen hadde laget ut fra hennes ønsker, og sånn ble det.

Les også: Bli med hjem i eneboligen til Sveinar og Kari-Anne på Åkra.

Eneboligen har 110 kvadratmeter grunnflate, og i hovedetasjen er det gang, bad, gjestetoalett, vaskerom, stue og kjøkken. Loftsetasjen på rundt 70 kvadratmeter har tre soverom, omkledningsrom, gang og stort bad.

– Opprinnelig var det en loftstue og tre soverom, men jeg fant ut at jeg i grunnen ikke trengte noen loftstue, jeg har jo stor stue nede. Derfor ble loftstuen bygget om til et større soverom som jeg bruker, det ene soverommet ble omkledningsrom og garderobe, også har jeg to gjesterom i tillegg.

ROMSLIG: Her skulle det egentlig vært loftstue, men Vigdis konkluderte med at den store stuen nede var nok, derfor ble dette til et stort og flott hovedsoverom oppe. 

Praktisk med skuffer

Kjøkkenet er Herregårdskjøkken fra Sigdal, og Vigdis har valgt å ha lang benk og mange skuffer.

– Jeg er ikke så høy, så jeg rekker stort sett bare opp til første eller andre hylle i veggskapene, derfor valgte jeg å droppe det. De eneste skapene nå er rundt koketoppen, og det var mest av estetiske hensyn, for skuffer er jo så mye mer praktisk.

Kjøkkenøyen fikk hun senket til vanlig bordhøyde, så hun kan bruke den som arbeidsbenk uten å måtte stå på tå.

– Det er viktig for meg å kunne invitere alle barn, svigerbarn og barnebarn samtidig, og når vi er så mange, hadde jeg jo ikke fått plass til det i en vanlig leilighet. Her har jeg kjøpt et spisebord med tre ileggsplater, og dette er det lett å skyve rundt på og lage langbord fra kjøkkenet og ut i stuen. Her har vi på det meste vært 16 mennesker rundt bordet uten problem, sier Vigdis.

Huset er stort sett som det var på tegneblokka, med noen få unntak.

– Jeg ville ha både badekar og dusj på badet i andre etasje, og plasseringen av dusjen ble en liten utfordring. Dette løste vi ved å gjøre et lite innhugg i veggen mot det ene soverommet, og der kunne vi plassere dusjkabinettet.

PRAKTISK: Ved å droppe veggskapene og heller bruke skuffer fikk Vigdis rikelig med oppbevaringsplass og en herlig luftig følelse på kjøkkenet. 

Smart gardinløsning

 Vigdis er detaljorientert og ville blant annet ha profilert listverk i hele huset. Hun har dessuten valgt samme fargetone i alle rom, så de fleste vegger er malt i samme lyse farge, med unntak av én vegg i stuen og én på soverommet hennes.

– Gardiner tenkte jeg lenge på, hvordan skulle jeg ordne det? Jeg ønsket ikke å ha gardinstenger, men hos Fargerike fikk jeg løsningen. De viste meg at det gikk an å skru opp lister under taklistene og henge gardinene der, og det var en helt perfekt løsning, helt topp!

Rundt hele huset har hun fått støpt sementplater.

– Da kan jeg nemlig gå tørrskodd rundt hele huset. Har man blomsterbed inntil husveggen, blir muren så stygg når jorda skvetter oppover huset ii regnvær, så det ville jeg ikke ha.

STILFULLT: Utvendig blir området flott opparbeidet. Ulike inndelte soner, natursteinsmur og med sementplate rundt hele huset kan Vigdis gå tørskodd rundt hele boligen og slipper at det skvetter jord opp over husveggen når det regner. 

Inviterte til middag

Husbyggingen har alt i alt vært en positiv erfaring for Vigdis Kvilhaug.

– Jeg fikk en tidsplan fra Hans J. Rasmussen med hva som skulle skje til enhver tid, og denne planen ble overholdt til punkt og prikke. Jeg erfarte at det var viktig å være mye tilstede underveis, for det er en del ekstra avgjørelser jeg som huseier må tas underveis. 

Det er mulig jeg var litt «pain in the ass» og blandet meg borti i alt mulig mens håndverkerne holdt på her, men samtidig var det viktig for meg at alt ble akkurat som jeg ville, sier Vigdis. Hun hadde også omsorg for arbeiderne mens de holdt på og kom innom med litt lunsj og kaker til dem når det passet seg sånn. 

Og etter at huset sto ferdig, var hun ikke snauere enn at hun inviterte hele byggelaget til treretters middag.

– Det var hyggelig å kunne vise min takknemlighet på den måten. Jeg er veldig fornøyd med huset mitt, og da synes jeg det var fint å kunne dele gleden med dem som faktisk bygget det.

FORNØYD: Vigdis Kvilhaug er superfornøyd med jobben Hans J. Rasmussen har gjort med boligen, her sammen med prosjektleder Tormod Ytreland. 

Vigdis´ beste tips til deg som vil bygge hus:

Vær «på» og følg med, det er ofte mange småting det må tas stilling til underveis i byggingen.

Kanskje bør man snu en dør, kanskje er det småting man ser kunne fungert bedre på en litt annen måte.

Selv om man setter bort hele prosjektet til en byggmester, så er det jo en selv som skal bo der, så min anbefaling er at man ikke lener seg helt tilbake, men følger med og er tilstede for å ta beslutninger underveis.

Siden du nå har lest hele artikkelen vil du kanskje se bildeserie fra boligen under – eller dersom du går med byggeplaner kan du få en gratis befaring og et uforpliktende pristilbud fra oss.

Se bildene her

[envira-gallery id=»213300″]

Rasmussen Bygg (tidl. Hans J. Rasmussen AS) ble startet i 1909 og er Karmøys eldste byggefirma. Vi er et lokalt og allsidig byggefirma med kontor og besøksadresse i Åkrehamn. Hos oss får du alt du trenger under ett tak og vår målsetning er å gjøre byggeprosessen så enkel, oversiktlig og forutsigbar som mulig for deg.

Copyright © 2020. Hans J. Rasmussen AS.
PersonvernInformasjonskapslerIntranett

KONTAKT

HJR Rasmussen Bygg AS
Ringvegen 6,
4270 ÅKREHAMN